حتما شما هم اسم رستوان های زنجیره ای و بزرگ دنیا مثل مک دونالد و برگرکینگ و یا استارباکس به گوشتون خورده و شاید واستون سوال شده باشه که چطور میشه که یه کسب و کار میتونه تا این حد در تمام دنیا شعبه داشته باشه و همچنان کیفیت و برند خودش رو حفظ کنه !! بله درست حدس زدین این برند ها از روش فرانچایز استفاده کردن . خب حالا اینجا سوال پیش میاد معنی فرانچایز چیه ؟
معنی فرانچایز چیست ؟
فرانچایز یک روش بیزینس یا بیزنیس مدله که شبیه به قراردادی دوطرفه بین فرانچایز دهنده و فرانچایزگیرنده امضا میشه . فرانچایز در لغت به معنی حق امتیازه . در واقع یه رابطه بلند مدت که فرانچایز دهنده حق بهره مندی و بهره برداری از اعتبار برند و تجربیات و هر آنچه که دو طرف بر سر اون قرار داد میکنن رو به فرانچایز گیرنده واگذار میکنه . فرانچایز دهنده معمولا در زمینه سازمان دهی ، آموزش ، تامین مواد اولیه ، بازاریابی ، برندینگ و حتی مدیریت نیز به فرانچایز گیرنده کمک میکنه و در ازای اون مبلغی رو طی تنظیم قراردادی از فرانچایز گینده میگیره . در مجموع یک مدل تجارت و کسب وکاره که برای عرضه و فروش یک محصول یا خدمت به کار میره .
چرا باید فرانچایز یا حق امتیاز بخریم ؟
خب توی این اوضاع اقتصادی خیلیا میترسن وارد بازار کار بشن و شکست بخورن ، البته تا حدودی این ترس ها منطقیه چون رقابت بین کسب و کارها زیاد شده و بازار هم غیر قابل پیش بینیه . خب همونطور هم که میدونین برندینگ کار سختیه و نیاز به دانش و تجربه بالایی داره و چه بهتر برای ورود به بازار و از اعتبار برندی استفاده کنیم که اینکار رو انجام داده و جایگاهی بین رقبا و مشتریانش داره ، پس اینجا خریدن حق امتیاز یک برند منطقیه و فرانچایز خریدن معنا پیدا میکنه .
البته باید گفت ریسک سرمایه گذاری فقط مربوط به پول نمیشه و فاکتورهای دیگه ای تو هر کسب و کاری وجود داره که با نبود اونها یه بیزینس شکست میخوره که فرد فرانچایز دهنده باید همه اونها رو پوشش بده . بعنوان مثال کسب و کارهای نوپا به علت ناآشنا بودن به فرآیندهای اجرایی و مدل های مدیریتی در سال های اولیه اشتباهات زیادی انجام میدن که در اصطلاح به (خاک خوری ) معروفه ، فرانچایز دهنده این مراحلو رد کرده و بالاخره تونسته برند خودش رو از مراحل سختی عبور بده و به جایگاهی برسونه پس اینجا منطقیه که فرانچایز بخریم و ریسک همه ی این مراحل رو متحمل نشیم .
در چه صورت فرانچایز خریدن اشتباه است ؟
با توجه به تجربه ای که در طی این سال ها بدست آوردم بارها دیدم کسانی رو که بدون شناخت کافی و اطلاعات درست دست به این کار میزنن و متاسفانه سرمایشون رو بعد از مدتی از دست میدن . دوستان هر کسی یا هر برندی توانایی واگذار کردن فرانچایز رو نداره !!! ازتون خواهش میکنم تا بهتون ثابت نشد که اون فرد و یا اون برند توانایی حمایت همه جانبه از شمارو نداره تن به قرارداد فرانچایز ندین . نکاتی که به نظرم بسیار مهم هستن و باید بهش توجه کنین :
۱- جایگاه برند (برند مورد نظر باید در ذهن مردم جامعه جایگاه داشته باشه . )
۲ - برند باید مشتریان وفادار داشته باشه.
۳- از مدیریت متعهد و با مسئولیتی برخوردار باشه .
۴- برند معتبری باشه چه بین مصرف کنندگان و چه در جامعه .
۵- بعنوان کسی که فرانچایز میخرین حتما باید اون برند و یا محصول اون برند رو دوست داشته باشین و باهاش ارتباط برقرار کنین .
مزایا برای فرانچایز گیرنده
-استفاده از یه برند شناخته شده و عدم نیاز به ساختن برند از ابتدا
-استفاده از فرآیندهای مدیریتی مشخص و موفق
-ریسک شکست کمتر
-شانس بیشتر برای گرفتن وام و اعتبار مالی
-حمایت از طرف شرکت فرنچایز دهنده
مزایا برای فرنچایز دهنده :
-توسعه کم هزینه
-دسترسی به پول بیشتر برای تبلیغات
(شما از زیرمجموعه های خود مقداری هزینه برای تبلیغات دریافت می کنید و می توانید به راحتی به تبلیغات بپردازید.)
نویسنده : حسین غفاری