مشاور بازاریابی و مارکتینگ چیست ؟
در دنیای مدرن و پیشرفته، حفظ بیزینسها، از اهمیت بسزایی برای افراد، برندها و صاحبان کسب و کار برخوردار است. یک برند قدیمی سالها تلاش کرده تا به جایگاه موفقیت و سود دهی دست یابد و از طرفی هم یک برند و شرکت جدید هم نیاز دارد تا با تلاش بیشتر، علاوه بر حفظ جایگاه خود در بازار و بین رقبا، آینده خود را تضمین کند. به همین دلیل، تمامی بخشها، عناصر و دپارتمانهای یک برند، باید با جدیت و رعایت اصول حرفهای با یکدیگر در تعامل باشند. اما در این بین، یکی از مهمترین گزینههایی که باعث میشود تا برند و شرکت جایگاه خود را حفظ کرده و در مسیر پیشرفت گام بردارد، شناخت بازار آن هم به شکل صحیح و اصولی است. این مورد مهم برای همه شرکتها، چه قدیمی و سنتی و چه مدرن و جدید میباید انجام شود که مسئولیت این امر خطیر و پرچالش، به عهده واحد بازاریابی است. به طور حتم، مشاوره بازاریابی یکی از اصول مهم هر شرکت برای شناخت صحیح از بازار محسوب میشود.
در دهههای گذشته، برندها و شرکتهای مختلف، به دلیل ثابت بودن یا نوسان کم بازارها و رقابت نه چندان زیاد، چندان به امور مارکتینگ و بازاریابی علاقه نداشته یا آن را در حد محدودی دنبال میکردند. اما امروزه رقابتها شدید شده و بازارهای بکر و جدید به وجود آمدهاند.
بنابراین، هر شرکتی نیاز دارد تا به صورت حرفهای و کامل، از بازارهای مختلف، رقبا و شیوههای گوناگون مارکتینگ و سایر موارد مرتبط، آگاه شده و در زمان بندیهای تعیین شده، اهداف و اصول خود را پیاده سازی کند. اینجا است که هر شرکتی به مشاور بازاریابی نیاز دارد. اما مشاور مارکتینگ چیست؟
مشاور بازاریابی، در اصل شخص آگاه و با دانشی بوده که با تکیه بر تجربه و تحصیلات آکادمیک در حوزه مارکتینگ، به شرکتهای مختلف جهت مراحل مختلف بازاریابی، مشاوره میدهد. این شخص که به وی مشاور مارکتینگ هم گفته میشود، از شرایط بازار، ترندهای جدید، رقبا و گرایشات مصرف کننده به خوبی آگاه بوده و بنابر نیاز کارفرما یا آن برند و شرکت، ایشان را در زمینههای مختلف راهنمایی کرده و مشاورههای گوناگونی ارائه میدهد. بعد از پاسخ به این سوال که مشاوره بازاریابی چیست؟ باید نگاهی به وظایف این شخص نیز نگاهی بیاندازیم. گفتنی است مشاوره بازاریابی یکی از شاخههای مشاوره کسب و کار به حساب میآید.
مهمترین وظایف مشاور مارکتینگ چیست؟
همان طور که در بخش قبلی عنوان شد، یک مشاور مارکتینگ میتواند تا با علم و دانش و البته تجربه خود، شرکتها و برندها را به مسیر صحیح هدایت کرده تا آنها بتوانند سهم مناسبی از بازار دریافت کرده و به سود و درآمد خوبی دست یابند. در اینجا پرسشی مطرح میشود که باتوجه به فعالیتها و مسئولیتهای گسترده در حوزه بازاریابی و مشاوره، مهمترین وظایف مشاور بازاریابی چیست؟ در ادامه، لیستی از این وظایف مهم را که یک مشاور مارکتینگ میتواند برای شرکتها و برندها ارائه نماید، آورده شده است:
۱- تحلیل و بررسی موارد و سرفصلهای بازاریابی مربوطه جهت تثبیت یک نام تجاری یا برند در بازارهای هدف
۲- ارائه تحقیقات بازار با استفاده از شیوههای گوناگون تحقیقاتی و تثبیت موقعیت تجاری
۳- بحث و مشاوره درخصوص شیوههای مختلف بازاریابی و پیاده سازی گزینههای مطلوب
۴- مساعدت جهت طراحی پروسه جذب مشتری یکی از مهمترین وظایف مشاور بازاریابی است
۵- انجام امور مربوط به تحقیق و توسعه جهت محصول و کالای مد نظر کارفرما و یا برند
۶- ایجاد پروسهها و کانالهای حرفهای و مرتبط درخصوص بازاریابی بر طبق نیاز سازمان و برند
هدف از مشاوره بازاریابی چیست؟
در ابتدای این مطلب دقیقا با این سوال پاسخ دادیم که مشاوره بازاریابی چیست؟ شما از این مشاور استفاده میکنید تا بتوانید در مشتریان خود تصور ایجاد کنید. بازاریابی و تبلیغات دادن حس خوب به مخاطب است و مشاور بازاریابی این خدمت را به شما میکند.
هدف از دریافت مشاوره بازاریابی این است که علاوه بر رصد و حفظ مشتریان فعلی و بازارها، مشتریان و بازارهای بکر و جدید نیز مورد شناسایی قرار گرفته و برای گرفتن سهم از بازار، برنامه ریزی انجام شود. بنابراین، یک مشاور بازاریابی میباید تا علاوه بر ارائه مشاورههای حرفه ای، تیم خود را نیز برای انجام امور مورد بحث، هدایت و مدیریت کند. ضمن اینکه مشاور مارکتینگ از خلاقیت خود استفاده کرده و به اصول مدرن بازاریابی و شیوههای حسابگری و اقتصاد نیز، توجه خاصی داشته باشد. اما وظایف این مشاور بازاریابی به اینجا ختم نمیشود.
امور مارکتینگ و بازاریابی با مجموعه وسیعی از دادههای خام و اطلاعات گسترده، سر و کار دارد، به همین دلیل نیاز است تا این موارد به دقت توسط مشاور مارکتینگ رصد شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد تا استراتژیها و برنامه ریزیهای کوتاه مدت یا بلند مدتی بر اساس این موارد انجام گیرد.